Alleen nog DAB+ als autoradio in de toekomst

Alleen nog DAB+ als autoradio in de toekomst

DAB+ is de toekomst van radio. Het is namelijk een antenne die digitale radio signalen oppikt. Op die manier kun je altijd en overal kan genieten van de beste kwaliteit muziek, live sportverslagen en achtergronden die via de radio worden verspreid. Het signaal voor een DAB+ radio kan ontvangen worden in huis, met een draagbare radio op de steiger, via de mobiele telefoon (als deze hiervoor is uitgerust) en in de auto.

Goede ontvangst met een antenne

Om DAB+ radio in de auto te ontvangen, is een goede antenne eigenlijk het allerbelangrijkste. De antenne moet immers het signaal al rijdend uit de lucht halen om je zo van een goed geluid te kunnen voorzien ín de auto. De DAB+ antenne wordt op het dak van de gemonteerd om zo het signaal op te vangen. Er is een keuze uit twee soorten antennes. De klassieke spriet antenne en de zogeheten shark fin. Uit onderzoek blijkt dat de spriet het beste ontvangst heeft.

DAB+ radio inbouwen bij dealer

Sinds 2015 is het mogelijk om bij de aanschaf van een nieuwe auto bij de dealer direct een DAB+ radio in de auto te laten inbouwen. Heb je een oudere auto, dan is het zeker mogelijk om een DAB+ radio in te bouwen. Wanneer de radio makkelijk te vervangen is, is het aan te raden om een geheel nieuwe DAB+ radio in de auto te zetten. Deze worden compleet met antenne geleverd. Zit de radio vast in de auto, dan is het ook mogelijk om van DAB+ te genieten. Je kan dan een carkit inbouwen op de radio. Het ligt geheel aan het type auto en autoradio of je deze aparte kit onzichtbaar of zichtbaar (met een apart display) aanlegt.

Voordelen van DAB+ radio

Wie veel onderweg is met de auto, wil graag genieten van muziek. De radio wordt in de auto het meest beluisterd, omdat je tijdens de rit ook voorzien wordt van het laatste nieuws, flitsinformatie en fileberichten.

Je raakt echter in bepaalde gebieden je favoriete zender gemakkelijk kwijt, doordat het signaalsterkte minder wordt. Vooral langs de grens heb je daar met een gewone autoradio snel last van. Met een DAB+ radio geniet je van ruis- en storingsvrije luisterplezier, ook langs de grens en op de Waddeneilanden. Er worden naast landelijke ook steeds meer regionale zenders doorgegeven via DAB+. Zo kun je in het noorden van Nederland toch genieten van bijvoorbeeld de regionale zenders van Limburg of Zeeland.

Handige bediening

Een ander groot voordeel van DAB+ radio in de auto is dat je niet naar frequenties hoeft te zoeken tijdens het rijden. Via het display van de radio zoek je naar de naam van je favoriete radiozender en de laatste hits, het nieuws of lokale reportages klinken helder en duidelijk uit je speakers. Bovendien geeft het display ook actuele verkeersinformatie door. Dat is wel zo fijn als je onderweg bent.

Gerelateerde berichten

Laat een berichtje achter