Onderdelen van de auto

Onderdelen van de auto

Ben je beetje onhandig met auto’s en vraag je je altijd af waar je nou je olie moet vervangen of waar de distributieriem zit? Nou wij leggen jou hier een paar basisonderdelen uit die best handig zijn om te weten wat ze doen.

Accu

Waar de accu zich bevind in de auto verschilt per auto. Maar één ding is zeker en dat is dat iedere auto er één heeft. In een accu zit elektrische energie, die energie is nodig om je auto te starten. De accu levert stroom aan de startmotor en zodra die zorgt ervoor dat de motor aanslaat. Op het moment dat de motor draait, zorgt de dynamo ervoor dat de accu wordt bijgeladen.

Dynamo

De dynamo heeft twee functies, het leveren van elektrische energie en het bijladen van de accu. Zodra de motor loopt komt de dynamo in actie. Als de motor draait, draait ook de dynamo en dan kan de accu worden bijgeladen.

Koplampen polijsten

Koplampen worden met de tijd dof door zonlicht, vuil en zure regen. Dan verkleuren de kappen en de coating. Het ziet er niet mooi uit en de kwaliteit van het licht gaat achteruit. Voor ongeveer 30 euro kan je een kit kopen om het zelf op te lossen, daar zit dan in schuurpapier, polijstpasta, een steunschijf voor de boor, polijstpad een polijstdoek en een coating om het koplampglas te beschermen tegen de zon.

Startmotor

Als de startmotor niet wilt draaien kan dat verschillende oorzaken hebben. Krijgt hij voldoende stroom, als dat niet het geval is, dan is de accu de schuldige. Is er wel stroom en doet de startmotor het nog steeds niet heeft het een andere oorzaak. Hoor je alleen een harde klik bij het omdraaien van de sleutel dan kan het zijn dat het rondsel vastgeslagen is in de starterkrans.

V-snaar of multiriem

Een V-snaar is een riem die door de krukas van de motor wordt aangedreven. Bij dit process drijft de v-snaar ook de dynamo en waterpomp aan. Tegenwoordig heeft elke auto stuurbekrachtiging en airco. Daardoor komt een multiriem eerder voor dan een V-snaar. Deze drijft ook de pomp van de stuurbekrachtiging en aircopomp aan. Door één of meerdere spanrollen wordt deze op spanning gehouden.

Tags: onderdelen

Gerelateerde berichten

Laat een berichtje achter