Wanneer moet een distributieriem vervangen worden?

Wanneer moet een distributieriem vervangen worden?

Een distributieriem is een belangrijk onderdeel van de automotor. Het zorgt ervoor dat belangrijke onderdelen binnen de motor draaien. Mocht een distributieriem doorslippen dan moet het vervangen worden. De kosten kunnen hoog oplopen wanneer u het niet tijdig laat vervangen. In het ergste geval breekt de distributieriem waardoor de automotor niet meer wil starten en er zelfs extra schade in de motor kan ontstaan. Hoe weet u als uw distributieriem aan vervanging toe is en is er een km stand wanneer u de distributieriem moet laten vervangen? U leest het hier. Alvorens is het wel belangrijk om te vertellen waar deze riem voor dient en hoe het werkt.

(((((Can image be placed in between here?)))))))

Wat doet de distributieriem?

Een motor werkt onder andere dankzij belangrijke onderdelen zoals, de krukas, nokkenas en een aantal cilinders waarin het brandstof tot ontbranding wordt gebracht. In deze cilinders zitten zuigers bevestigd en het wordt afgesloten met zogenaamde kleppen. Wanneer de automotor wordt gestart gaat de krukas draaien. Hierdoor worden de zuigers in de cilinder in werking gesteld en gaan deze op en neer. Door het draaien van de krukas, draait een bevestigde tandwiel mee. Aan deze tandwiel, die ook aan de nokkenas is bevestigd, is een distributieriem bevestigd. Deze tandwiel en met name distributieriem zorgen ervoor dat de nokkenas gaat draaien. Dankzij deze distributie kan de nokkenas de stand van de cilinder-kleppen bepalen en zo de voor een zogenoemde ademhaling in de cilinders verzorgen. Mocht de distributieriem zijn doorgeslipt of gebroken, dan is er een zwakke of geen distributie van kruk- naar nokkenas en een niet (goed) lopende motor.

Wanneer is de distributieriem aan vervanging toe?

Het kan lastig zijn om in te schatten wanneer uw distributieriem aan vervanging toe is. De motor is een geavanceerd onderdeel van de auto dat ook weer uit diverse onderdelen bestaat. Heeft uw auto moeite met starten of ondervindt u een haperend geluid tijdens het rijden? Dan is het zeer verstandig om er zo snel mogelijk een monteur naar te laten kijken. Het kan zijn dat de riem aan het doorslippen is, maar het kan ook zijn dat er een ander onderdeel in de motor is dat vastloopt. Ook dat kan er weer voor zorgen dat de distributieriem slijt, of in het ergste geval, breekt.

Bij welke km stand moet de distributieriem vervangen worden?

U kunt erg eenvoudig vinden wanneer de distributieriem vervangen moet worden. Dit vindt u in het instructieboekje van uw auto. Hierin staat exact aangegeven om de hoeveel kilometer én jaren dit moet worden gedaan. Het is van groot belang dat u zich houdt aan deze gegevens. Houdt u zich hier niet aan dan kan het zijn dat u plotseling met een motor langs de weg staat die niet meer wil starten. Bent u door de autogarage geadviseerd om de riem te laten vervangen, bijvoorbeeld tijdens een grote beurt? Dan is het in veel gevallen verstandig daar naar te luisteren. In veel gevallen is de distributieriem dan al aan het doorslippen en voorkomt u met vervanging het risico dat de riem zal breken.

Voorkom in plaats van te genezen

Dat geldt zeker voor de distributieriem. Zoals gezegd kunnen de kosten hoog oplopen bij het niet tijdig ingrijpen. Een vervanging is specialistisch maatwerk en de kosten ervan kunnen nog vele malen oplopen wanneer de distributieriem is gebroken. Schakel te allen tijde een betrouwbare en erkende autogarage in voor de vervanging. Zo voorkomt u erger!

Gerelateerde berichten

Laat een berichtje achter