Wat is een secionale garagedeur

Wat is een secionale garagedeur

Een sectionaaldeur (ook wel lamellendeur of panelendeur genoemd) is een garagedeur die uit geïsoleerde panelen is opgebouwd. De panelen worden horizontaal gemonteerd, waardoor de garage optisch ruimer oogt. Het grote voordeel van sectionale garagedeuren, is dat ze tijdens het open niet naar buiten toe kantelen. Daardoor kun je de ruimte voor de garage gebruiken om bijvoorbeeld fietsen van bezoekers neer te zetten. Ook loop je niet het risico dat het deurblad tijdens het openen tegen je auto aankomt. Sectionale garagedeuren zijn bovendien elektrisch bedienbaar, zodat je de auto niet meer hoeft uit te stappen om de garage in te kunnen rijden.

Wat zijn de verschillen met een kanteldeur

In het verleden zijn er enorm veel kanteldeuren geplaatst (https://www.garagedeurspecialist.nl/garage-kanteldeuren/). Dat kwam omdat kanteldeuren relatief goedkoop in aanschaf zijn en aannemers daardoor massaal dit type garagedeur hebben geplaatst als een woning met garage bouwden.

Omdat iedere garagedeur vroeg of laat aan vervanging toe is, zie je dat steeds meer kanteldeuren voor een sectionaaldeur worden vervangen. Maar wat is nu precies het verschil tussen een sectionaaldeur en een kanteldeur?

Isolatie

Om te beginnen is een kanteldeur vaak niet geïsoleerd. Het deurblad is een ongeïsoleerd geheel. Bovendien wordt het deurblad niet met rubbers afgedicht, waardoor tocht en kou eenvoudig de garage kunnen binnenkomen. Erg onprettig als je bijvoorbeeld je hobby in de garage beoefent, zeker tijdens de wintermaanden wordt het dan zeer oncomfortabel in de garage.’

Sectionale garagedeuren zoals de Hörmann Renomatic zijn wel goed geïsoleerd en worden met rubbers afgedicht, zodat tocht en kou via de deur niet naar binnen kan komen. Het is natuurlijk wel van belang dat de buitenmuren van de garage geïsoleerd is, anders blijf je last hebben van kou en tocht.

Inbraakbeveiliging

Kanteldeuren zijn relatief eenvoudig open te breken. Een sectionaaldeur is daarentegen veel beter beveiligd. Dat komt omdat merken zoals het Duitse Merk Hörmann de motor waarmee de garagedeur wordt bediend met een optilbeveiliging hebben uitgerust. Daardoor blokkeert de deur als je van buitenaf het deurblad wilt openen.

Welke deur is het beste?

Feitelijk gezien is een sectionale garagedeur een betere deur dan een kanteldeur. Echter, waar het bij het uitkiezen van een garagedeur om gaat, is niet zozeer welke deur het beste is, maar welke het beste bij jouw situatie past. Als je bijvoorbeeld de garage alleen wilt gebruiken om je fiets in te stallen en een vriezer in te zetten, dan is een kanteldeur op zich een prima oplossing.

Breng je regelmatig tijd door in de garage om je hobby te beoefenen of om onderhoud aan je auto te plegen? Dan is een sectionaaldeur een betere keuze. Datzelfde geldt voor het geval je de garage als parkeerplaats wilt gebruiken.

Prijzen

Een kanteldeur is verkrijgbaar vanaf circa vijfhonderd euro. Een sectionale garagedeur kost al snel een paar honderd euro meer. Wil je op de aanschafkosten besparen? Kies dan voor een tweedehands deur. Dergelijke deuren zijn als snel honderden euro’s goedkoper, maar verkeren vaak nog in een prima staat.

Gerelateerde berichten

Laat een berichtje achter